Azalea’s Mister Rune en Hanne de Lo zijn gedoopt

Op de jaarlijkse bloemenmarkt in Lochristi werden op zaterdag 15 april twee nieuwe azalea’s feestelijk gedoopt. Peter en meter waren graaf Renaud de Kerchove, stichter van de Beerveldse Tuindagen, en olympisch zeilster én dochter van een azaleaproducent Evi Van Acker. Zij mochten de nieuwe azaleavariëteiten “Mister Rune” en “Hanne de Lo” officieel dopen.

“Mister Rune” is een rode azalea die kan bloeien vanaf half februari en genoemd werd naar de zoon van Jeroen Drieghe, een gepassioneerde azaleateler uit Zaffelare. Het is een sport uit “Miss Mirthe” een andere azalea die werd gevonden in 2017 door het azaleabedrijf “Drieghe Azalea bv” uit Lochristi – Hijfte. De tweede gedoopte azalea is “Hanne de Lo”, van azaleakwekerij “Geert de Waele -Reynvoet” uit Zaffelare, die de nieuwe azaleavariëteit vernoemden naar hun dochtertje.

Een werk van lange adem

Het veredelen van nieuwe variëteiten of cultivars kan op twee manieren: ofwel door een “fout” van de natuur -toeval dus- ofwel via een kruisbestuiving van verschillende soorten die een zaadbol oplevert en na twee jaar voor de eerste bloei zorgt. Een bestuiving levert tot wel 500 variëteiten op, waaruit dan zorgvuldig moet geselecteerd en geëlimineerd worden, tot de definitieve keuze overblijft. Het duurt jaren om uit de nakomelingen nieuwe cultivars te vinden en te ontwikkelen tot die voldoende groeikracht hebben om mooie, nog niet geziene -in dit geval azaleabloemen- voort te brengen.

“Gentse azalea” erkend streekproduct, en Europees marktleider

Van alle azalea’s die in Europa gekweekt worden, komen er 85 % uit Vlaanderen. De “Gentse azalea” werd dan ook in 2010 erkend als BGA (Beschermde Geografische Aanduiding). Daarmee was de Gentse azalea het eerste Europese sierteeltproduct dat deze erkenning kreeg. Om een azalea als Gentse azalea te mogen aanbieden, moeten zowel de plant als de teler aan strenge kwaliteitseisen beantwoorden.

Voornaamste voorwaarden om het label te gebruiken zijn:

  • De azalea moet geteeld en in bloei getrokken binnen het afgebakende geografische gebied van Oost-Vlaanderen.
  • De azalea moet 80% kleurtonende bloemknoppen hebben.
  • De producent moet aangesloten zijn bij het “Project azaleakwaliteit (PAK) en bijgevolg voldoen aan strikte kwaliteitsnormen (mooie blaadjes, nette pot zonder onkruid, correcte verhouding pot plant)
  • De producent moet zich laten registreren bij en onder controle staan van de FOD (Federale Overheids Dienst) Economie.

Vergelijkbare artikels