Over Gentse azalea

De Gentse azalea is onlosmakelijk verbonden aan de stad Gent, maar waarom vond de plant net in deze stad haar thuis? Hoe weet je wanneer je een echte Gentse azalea in je handen hebt? En waarom is het een milieuvriendelijke plant? Kom alles te weten over de Gentse azalea.

De Gentse azalea
De Gentse azalea

Gent als de ideale voedingsbodem

De geschiedenis van de Gentse azalea begint eind 18de eeuw toen de azalea vanuit Japan en China naar onze streken kwam. Op dat moment was de sierteelt in volle bloei in de regio rond Gent. Dankzij de nabijheid van de stad met haar goede infrastructuur vormde Gent de ideale voedingsbodem voor de azalea. Neem daarbij het gunstige klimaat en bodemsoort en, ziezo, de Gentse azalea was geboren.

Door onderzoek en decennialange veredeling slaagden de telers erin om de Gentse azalea te verbeteren en het aanbod sterk uit te breiden. Als gevolg hebben de azalea’s mooie, gevulde bloemen die wel 6 weken lang bloeien en bestaan er zo’n 150 variëteiten.

Project Azalea Kwaliteit

Enkel azalea’s die in Oost-Vlaanderen worden gekweekt en aan strenge kwaliteitsnormen voldoen, mogen verkocht worden als ‘Gentse azalea’. Kwekerijen kennen deze normen als de ‘PAK-voorwaarden’. PAK staat voor Project Azalea Kwaliteit.

Voor dit project werden objectieve kwaliteitscriteria opgesteld. De telers worden onderworpen aan onafhankelijke controles, moeten deelnemen aan bloeiproeven en hun producten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo moet 80% van de bloemknoppen hun bloemkleur al tonen en zijn er strikte regels over de bladkwaliteit. De potplant moet onkruidvrij zijn en een verzorgde, propere bloempot wordt gegarandeerd.

Erkende kwekers

Een echte Gentse azalea herken je aan het ‘Gentse azalea’-etiket of aan de BGA-stempel op de achterkant van het plantetiket van de erkende kwekers. Deze zijn aangesloten bij het PAK en garanderen je een Gentse azalea van topkwaliteit.

Beschermde Geografische Aanduiding

Erkend streekproduct

Vandaag de dag komt bijna 85% van de Europese azalea’s uit Oost-Vlaanderen. De Gentse azalea werd dan ook in 2010 erkend als BGA (Beschermde Geografische Aanduiding). Daarmee was de Gentse azalea het eerste Europese sierteeltproduct dat deze erkenning kreeg. Om een azalea als Gentse azalea te mogen aanbieden, moeten zowel de plant als de teler aan strenge kwaliteitseisen beantwoorden. Kortom: met een Gentse azalea haal je een topproduct van eigen bodem in huis!

Milieuvriendelijke teelt

De telers van de Gentse azalea springen zuinig om met energie en gewasbeschermingsmiddelen. Zo werken ze met een combinatie van biologische en chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt een flink deel van het jaar buiten gekweekt. Enkel tijdens vorstperiodes worden de serres verwarmd om te voorkomen dat de temperatuur onder 0°C zakt.

Enkel op het einde, wanneer de azalea’s in bloei getrokken worden, stoken de telers de kassen warm tot 18 à 20°C en wordt er extra belichting ingezet. Deze periode duurt echter slechts 2 à 3 weken op een totaal teeltproces van 1 à 1,5 jaar. Bovendien gaat het om een typisch product van eigen bodem waarbij een minimum aan transport nodig is. Een behoorlijk energiezuinige plant met een kleine ecologische voetafdruk dus!

Erkende kweker