7 redenen om te kiezen voor de azaleashop

Kleding, schoenen, cadeautjes,… er zijn amper Vlamingen die nog nooit iets in een webshop kochten. Maar de ene webshop is de andere niet. Steeds meer consumenten stellen zich vragen over wat ze kopen en van wie. Ze kiezen ook online bewust voor Belgisch en duurzaam en ze gaan voor een eerlijke prijs. Wij gingen op bezoek bij Kristof en Sofie van de Azaleashop, een op en top Belgische webshop met prachtige retro azalea’s recht van bij de boer.

1. Kwaliteit, recht uit de serre

Om een azalea te kweken moet je veel geduld hebben en heel hard werken. Het duurt enkele jaren voor het stekje van de azalea is uitgegroeid tot een mooie, bloeiende plant. Kristof vertelt dat elke stap in de productie- en distributieketen van serre tot huiskamer een risico vormt voor de kwaliteit van deze gevoelige planten. Daarom begonnen Kristof en Sofie drie jaar geleden een gespecialiseerde webshop voor azalea’s. Mensen die niet in de buurt van een kweker wonen kunnen online een azalea bestellen. Die wordt dan met de post rechtstreeks vanuit de serre naar de woonkamer gestuurd.

Een kijkje in de serres van de Azaleashop, waar een stekje uitgroeid tot een bloeiende plant.

2. Onze lokale producenten steunen doet deugd!

Stel, je hebt de keuze tussen twee mooie plantjes voor op je salontafeltje in de living. Over de achtergrond van plantje A weet je niets. Over de kwekers van plantje B weet je heel veel. Je weet bijvoorbeeld dat het Kristof en Sofie zijn, twee jonge ouders uit Zaffelare. Je weet dat Kristof de passie voor het vak van thuis uit mee kreeg. Zijn ouders waren ook al azaleakwekers en na de overname leidde hij het samen met zijn Sofie de 21ste eeuw in. Je weet dat Sofie eigenlijk voor licentiaat vertaler-tolk studeerde maar dat ze via haar man de passie voor de azalea’s te pakken kreeg.

Maar vooral weet je dat alle opbrengsten van je aankoop rechtsreeks naar hen gaan. Geen tussenpersonen, geen winkelkosten, geen extra transportkosten voor een tussenstop en noem maar op. 

De keuze is snel gemaakt!

Kristof en Sofie, de gepassioneerde azaleatelers achter jouw plantje

3. Bestellen via een webshop is poepsimpel

We kopen allemaal wel eens van een webshop. Het is gemakkelijk en je hoeft er de deur niet voor uit. Wil jij tijdens een slapeloze nacht om 3 uur ’s nachts shoppen, dan kan dat gewoon. Bovendien is het product in dit geval volledig lokaal geproduceerd. Zo verlaag je niet alleen transportkosten, wat goed is voor het milieu, maar steun je onze lokale economie.

Wist je trouwens dat de streek rond Lochristi het walhalla is van de azaleateelt? Nergens ter wereld worden er zo’n kwalitatieve azalea’s gekweekt als hier. De Gentse azalea is daarmee het eerste sierteeltproduct dat erkend werd met het Europese BGA-label ofwel ‘Beschermde Geografische Aanduiding’. Om het label te mogen gebruiken moet Kristof, net zoals heel wat andere telers uit de buurt, strenge kwaliteitseisen bewaken.

Beschermde Geografische Aanduiding
Het Europese BGA-label vind je enkel op een echte Gentse azalea

4. Direct contact

Ontving je een azalea en ben je niet tevreden of heb je vragen? Geen probleem! Sofie vertelt dat ze het heel normaal vindt dat mensen feedback geven. Soms krijgt ze telefoon en vragen mensen om verzorgingstips of in het uitzonderlijke geval dat iemand niet tevreden is, geeft ze wel eens een nieuwe plant.

5. Steeds fris en fruitig

Kristof en Sofie bedachten een doos die het plantje zo positioneert dat je het zelfs ondersteboven kan houden zonder schade. Je kan de azalea dus gemakkelijk met de post verzenden. Sofie verwerkt de bestelling elke middag en verstuurt ze met Bpost. De volgende dag wordt de plant bij de mensen thuis geleverd.

De azalea wordt zorgvuldig in een stevige doos geplaatst…

Om zeker te zijn dat de azalea’s in de verzenddozen het niet te warm of koud krijgen, consulteerden ze het proefcentrum voor sierteelt. Ze verstuurden planten met sensoren om te controleren of de temperatuur niet te hoog of laag werd in de doos, maar dat bleek geen probleem.

… Om vervolgens ingepakt op de post te gaan

6. De nieuwste variëteiten

Sofie en Kristof zijn aangesloten bij Azanova, een groep van een 10-tal azaleakwekers die samen met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) op zoek gaat naar nieuwe soorten. De nieuwste variëteiten vind je in de Azaleashop.

Azalea Toshi Londen

7. Omdat een azalea onderhouden, gemakkelijker is dan je denkt

Kristof en Sofie bezorgen je azalea met een speciaal ‘wieksysteem’. Het maakt het onderhoud veel gemakkelijker. In tegenstelling tot het klassieke onderdompelen in water, kan je dankzij het systeem om de 2 à 3 dagen een klein reservoir water geven en meer is er niet aan. Fluitje van een cent dus!

Zelf een plantje bestellen? Check de webshops www.azaleashop.be.