De Gentse azalea in je interieur: tips van florist Tom de Wilde

Kamerplanten geven leven aan je interieur. Kan je huis een streepje groen gebruiken? Dan is de Gentse azalea het ideale plantje om toe te voegen aan je collectie. De milieuvriendelijk geteelde plant heeft mooie, gevulde bloemen. De Melse florist en designer Tom de Wilde is fan van de Gentse azalea. Hij geeft je tips om het plantje een plaats te geven in jouw interieur.

Al bijna 20 jaar is Tom de Wilde bezig met bloemsierkunst. Hij was jarenlang mede-eigenaar van een bloemen- en plantenzaak, nu voorziet hij feesten en evenementen van het nodige groen. Op de Floraliën – een bloemen- en plantenspektakel in Gent – verraste hij met twee belevingsboxen waarin de Gentse azalea de hoofdrol speelde. Het evenement bracht maar liefst 75.000 mensen op de been. Een 300-tal nationale en internationale floristen, siertelers en tuinarchitecten toonden er hun werk. Bezoekers konden inspiratie opdoen voor hun tuin, balkon of interieur.

Dag Tom! Je belevingsstand op de Floraliën verbaasde heel wat bezoekers. Waarom werk je graag met de Gentse azalea?

Ik vind het mooi hoe de plant evolueert, van een bol tot een weelderige plant met kleurrijke bloemen. De Gentse azalea is heel veelzijdig: je kan hem kopen in tientallen kleuren. Om het plantje in jouw interieur te laten passen, kies je voor een pot die bij jouw stijl past. Je vindt de azalea ook in heel wat formaten, daarom past hij zowel als tafeldecoratie als in een grotere pot op de grond.

De Gentse azalea is een erkend streekproduct. Enkel azalea’s die geteeld zijn in Oost-Vlaanderen mogen die naam dragen. Is het voor jou belangrijk om aan de slag te gaan met groen van bij ons?

Absoluut! We mogen echt trots zijn op onze streekproducten, want volgens mij is lokaal altijd beter. De ecologische impact is kleiner en je steunt er lokale telers mee. De meeste consumenten zijn amper bezig met de herkomst van de producten die ze aankopen. Gelukkig merk ik dat jongeren er iets meer mee bezig zijn.

Hoe onderhoud je een Gentse azalea?

De plant is heel makkelijk in onderhoud. Dompel de pot 1 à 2 keer per week onder in water. Daarna goed laten uitlekken. En af en toe eens schudden om losse blaadjes te verwijderen. Je kan de plant overal in huis plaatsen, maar niet in direct zonlicht.

Waar vond je inspiratie voor de Floraliën?

De voorbije jaren was de boho-stijl heel populair. We zien dat de roaring ’20 de volgende trend is. Er mag dus leven zitten in het interieur. In de ene box ging ik de romantische tour op met veel contrasten, goud, fluweel, zachte materialen, pampasgras en felgekleurde Gentse azalea’s. De meeste mensen kennen de azalea als plant met wit- of roodgekleurde bloemen. Met dit interieur toon ik aan dat je de Gentse azalea in veel meer kleuren kan verkrijgen.

In de andere box ging ik voor een stoerdere eclectische stijl met sobere kleuren. De witte azalea’s kwamen in een hangende constructie goed tot hun recht. De twee boxen tonen aan dat de Gentse azalea in elk interieur past.