Een azalea verzorgen: zo ga je te werk

Een azalea verzorgen vraagt weinig moeite. De Gentse azalea is een gemakkelijke kamerplant die wel wekenlang kan bloeien met een minimum aan zorg. Met deze tips geniet je zo lang mogelijk van jouw Gentse azalea. 

Kies een plek op kamertemperatuur (15 à 22°C)

Plaats je plant op een frisse plek in (indirect) zonlicht

Dompel de pot 2x per week onder in een emmer water, laat geen water in het plantenschaaltje staan

Waar moet je op letten bij het kopen?

Kies een azalea met gelijkmatige knoppen in de vorm van een kaars. Je moet de bloemkleur al kunnen zien. Vermijd een plant waarvan de bloemknoppen nog niet ontloken zijn. Ook krullende blaadjes zijn geen goed teken. De blaadjes van de azalea moeten min of meer horizontaal staan.  

Je vindt de azalea van augustus tot mei in de winkel.

Waar zet je de azalea?

De azalea is niet kieskeurig, maar heeft graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser je haar zet, hoe langer ze bloeit. De azalea laat zich niet ontmoedigen door centrale verwarming of airconditioning. Al is het nooit een goed idee om planten vlak bij verwarmingselementen te zetten. 

Hoeveel en wanneer moet je een Gentse azalea water geven?

Geef niet te veel water, maar ook niet te weinig. Als de aarde aanvoelt als een uitgewrongen dweil, dan zit je goed. In de bloei heeft de Gentse azalea wel behoefte aan wat meer vocht. Maar let op, ze houdt niet van natte voeten: laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot.  

Geef de azalea af en toe een oppepkuur door haar onder te dompelen in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is. Laat daarna goed uitlekken.

Moet je de azalea bemesten?

Neen, wanneer de azalea bloeit heeft hij al voldoende meststoffen opgenomen tijdens de groei. Bemesten is dus overbodig. Gemakkelijk toch? Bovendien is hij niet ziektegevoelig. Dus ook op dat vlak hoef je je geen zorgen te maken.

Kan je zelf een azalea stekken?

Een azalea zelf vermeerderen is een lastige klus die je beter overlaat aan professionals. Door de ideale omstandigheden van licht, temperatuur en plantenvoeding te creëren, bekomen de telers een bloeiende plant. Dit vereist veel ervaring en kennis van zaken want elke soort heeft specifieke behoeften. 

Hoe verloopt de verzorging na bloei?

Azalea’s zijn houtachtige struiken met een lange levensduur. Het overhouden van een azalea gedurende enkele jaren is dus mogelijk, maar moeilijk. Als je groene vingers hebt en graag de uitdaging aangaat, kan je na de bloei de verwelkte bloemen verwijderen. Zet de azalea daarna in een koele en lichte ruimte. Geef regelmatig water, maar zorg ervoor dat de azalea nooit langer dan een half uur met haar voeten in het water staat.  

Na de bloei kan de azalea wekelijks wat meststoffen gebruiken (nooit tijdens de bloei!). Rond 15 mei kan je de azalea buiten planten (met pot) in een goed drainerende grond, liefst met wat schaduw. Gedurende de hele maand mei overvloedig gieten en matig bemesten. Zodra er gevaar dreigt voor nachtvorst (oktober) haal je de azalea terug binnen en zet je hem op een koele en lichte plaats (bv. veranda).  

Als de pot te klein is geworden, kan je de azalea best verpotten. Gebruik hiervoor steeds turf (zure bodem) of bosgrond. Zodra de bloemknoppen voldoende gezwollen zijn, kan je de azalea verplaatsen naar een warmere omgeving.