DIY | Geef je Gentse azalea extra cachet

Met een azalea haal je een kleurrijke topper in huis. In combinatie met een eindeloze variatie aan potten zorg je ervoor dat ze in alle interieurs past. Wat als we nu eens een doorzichtige glazen pot nemen? En de aarde, in combinatie met decoratieve mossen en kiezeltjes als extra kleuren voor zich laten spreken. Het resultaat is een bloeiende azalea met de vibe van een open terrarium, origineel niet? Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om dit zelf te maken en je prachtige kamerazalea op een andere manier in de verf te zetten.

Hoe maak je dit thuis?

Om dit zelf te maken heb je het volgende nodig:

  • Een kleine kamerazalea
  • Een grote glazen vaas, schaal of kom waar de wortelkluit van je kamerazalea volledig in past.
  • Hydrokorrels (ronde pallets gevormd uit klei)
  • Potgrond geschikt voor je kamerazalea
  • Decoratief mos
  • Decoratieve kiezeltjes in een kleur die mooi bij je azalea past

Stap 1: de basis

Maak je glazen vaas proper met wat zeep en droog ze goed af. Zo voorkom je bacteriën in je vaas. Vul de bodem van je glazen bokaal met de hydrokorrels, ongeveer zo’n twee à drie centimeter, om voldoende drainage te creëren. Bijgevolg blijft het water niet allemaal in je potgrond staan als je je kamerazalea water geeft. Schep bovenop de hydrokorrels een laagje potgrond. Dit mag een stuk meer zijn dan de hydrokorrels.

Stap 2: plaats je Gentse azalea

Haal de Gentse azalea uit zijn plastic pot. Maak met een schepje in het midden van je potgrond een kuiltje waar de wortelkluit van je kamerazalea gemakkelijk in past. Verwijder eventueel wat potgrond rondom de wortels om de plant gemakkelijker in de potgrond te verwerken. Het is belangrijk dat de hele kluit in de aarde staat. Zo kan je plant voldoende drinken. Vul je glazen vaas verder aan met potgrond rondom de wortels zodat ze volledig bedekt zijn.

Stap 3: de afwerking

Bedek de bovenkant van de potgrond met het decoratief mos en de kiezeltjes voor een mooie afgewerkte bovenlaag. Laat je creativiteit hier de vrije loop. Het mos stimuleert ook het behoud van vocht. Plaats je creatie op een frisse plaats met (indirect) zonlicht. Het is belangrijk om je kamerazalea regelmatig water te geven, aangezien de creatie voor een iets drogere omgeving zorgt. Meer daarover lees je op deze pagina met verzorgingstips.