Upcycling | Wat met je Gentse azalea na de bloei

Ach, wat jammer, nu je azalea na weken van bloeiplezier haar laatste bloempjes dropt. Maar niet getreurd, deze dame heeft wel meer in haar mars! Pimp je plant met een pracht van een pot, knip ze tot een mysterieuze bonsai of gun ze een vakantie op je terras.

Welkom, nieuwe kamerplant!

Groene kamerplanten zijn ontzettend in, en kijk, je hebt er net een nieuwe groene schoonheid bij gekregen. Met haar kleine blaadjes en compacte look vormt de azalea een welkome aanvulling van je collectie pannenkoekenplantjes en Monstera.

Geef ze een nieuwe sierpot en laat ze voor de verandering eens een stukje in de pot zakken. Kijk hoe mooi haar bladerdek over de rand uitsteekt! Je azalea voelt zich het lekkerst in lichte schaduw.

Vakantie op je terras

Hoezo is een azalea een binnenplant? In de winter blijft ze inderdaad liever binnen, maar vanaf midden mei wil deze dame ook wel eens een stapje in de wereld zetten. Al is rustig opbouwen wel de boodschap.

Zet je azalea de eerste week overdag buiten, in de schaduw, en laat ze rustig wennen aan al die nieuwe dingen, zoals wind en regen. Verhuis ze dan definitief naar een plekje met gefilterd licht, bijvoorbeeld onder een grotere terrasplant, liefst een die ook veel water nodig heeft. Zo vergeet je je dorstige azalea nooit water te geven. Eind september is de buitenvakantie over, en mag ze terug naar haar plekje in huis.

In Oosterse sferen

Heb je ooit al eens een bonsai azalea mogen bewonderen? Prachtig! In het Oosten worden zo’n minibomen vereerd als goden; het duurt dan ook tientallen jaren voor ze hét perfecte model hebben.

Toch hoef je geen specialist te zijn om je eigen bonsaiboompje te kweken. De kunst is om af en toe een beetje van de jonge takjes in te knippen, en ze, met stukjes ijzerdraad, langzaam tot de vorm van je dromen te leiden. Zoek er een mooie, platte bonsaischaal bij.

Onderstaande beelden komen van de website bauwensbonsai.eu/

Laat ze (opnieuw) bloeien

Mis je de bloemen té erg? Knip de uitgebloeide topjes tot 3 centimeter onder de bloemen af en verhuis je azalea naar een fris en licht plekje. Houd de aarde vochtig en meng elke twee weken wat vloeibare voeding in het gietwater. Gebruik regenwater! Na een paar maanden rust komt je azalea stilaan tot leven, vormt ze bloeiknoppen en slaat ze terug aan het bloeien. Hoera!

De azalea net na het insnijden
De azalea twee maanden later, een waardige groene kamerplant