Gentse Floraliën 2022, eerste in zes jaar, was een succes

Het was zes jaar geleden dat de Gentse Floraliën georganiseerd werd. De pandemie had er namelijk meerdere keren een stokje voor gestoken. Maar op 29 april opende de tentoonstelling opnieuw haar deuren. In totaal verwelkomde de Floraliën zo’n 75.000 bezoekers. Een succes volgens de organisatie. De Gentse azalea, dé trots van de Vlaamse sierteelt, stond mee op het programma van de Gentse Floraliën, dat ‘Mijn paradijs, mijn wereldse tuin’ als thema had.

De 36ste editie van de Floraliën ging terug door in de vertrouwde gebouwen van ICC, Floraliënhal en het Kuipke.  In verschillende green- en conceptrooms konden de bezoekers al hun zintuigen aan het werk zetten om bloemen en planten te (her)ontdekken. De Gentse azalea was terug te vinden op verschillende locaties en had een aantal indrukwekkende standen.

Eentje daarvan was de Fatazalea Morgana, de stand van de Vereniging van Vlaamse Azaleatelers, ontworpen door Claudine de Pauw. Haar installatie projecteerde de bezoeker in een bewegend landschap. Eindeloze glooiingen gingen tot in de onmetelijke verte op en brachten de bezoeker dicht bij een fata morgana. Gelukkig hielden de geometrische patronen verweven met een modulair grid hen met de voeten op de grond.

Een andere belevingsstand, deze van de hand van Tom de Wilde, speelde in op de ‘roaring twenties’ en was een lust voor het oog. Wil je meer weten over deze prachtige stand? Houd dan deze website goed in het oog want in juni verschijnt er een uniek interview met designer Tom de Wilde die meer uitleg geeft over het concept en de creatie van de stand.

Deze twee standen waren een realisatie van de Werkgroep Gentse azalea in samenwerking met VLAM.

De Gentse Floraliën van 2022 haalde meer dan 75.000 bezoekers. De tentoonstelling trekt doorgaans een iets ouder publiek, maar daar kwam dit jaar verandering in. Daar zat de influencer-werking en socialemedia-aanpak voor veel tussen. Ook Moederdag, dat op de laatste dag van de tentoonstelling viel, zorgde voor veel bezoekers.

De organisatie kijkt alvast uit naar 2026, wanneer de volgende Gentse Floraliën plaatsvindt, en zal bij komende edities proberen om stadsmensen met kleine terrassen, geveltuinen en daktuinen aan te spreken.

Vergelijkbare artikels