Herfsttafel met Gentse azalea

Herfst en winter tafeldecoratie met de Gentse Azalea

De herfst geeft ons elk jaar weer een kleurenpracht van jewelste die we niet alleen buiten, maar ook binnenshuis kunnen bewonderen. Ga aan de slag met deze tips en creëer je eigen decoratief tafelelement dat als pronkstuk wekenlang mooi blijft, met als accent natuurlijk de prachtige kamerazalea.

Herfsttafel met Gentse azalea
Herfsttafel met Gentse azalea

Kleuren en hoogtes combineren

In de herfstmaanden draait decoratie voornamelijk rond warme aardekleuren, maar wees niet bang om bij je keuze van Gentse Azalea voor een fellere tint te kiezen. Zo heeft de kamerazalea bijvoorbeeld ontzettend veel roze variaties. Dit is misschien eerder een onverwacht kleur in de koudere maanden, maar het past prachtig bij de natuurlijke tinten die we associëren met het najaar.

De centrale tafeldecoratie hoeft niet groot te zijn, maar speel met kleur door verschillende Azalea’s te combineren die qua kleur mooi samen passen. Gebruik verschillende potmaten om hoogteverschillen te creëren. Het oog wordt zo doorheen het centrale tafelstuk geleid en zowel de diverse kleuren als hoogtes zijn visueel interessant. Gebruik bloempotten die aansluiten bij aardekleuren (rood, bruin, geel, oranje, groen) om zo de kamerazalea zonder problemen te incorporeren in het grotere tafeldecoratiestuk.

Haal het mooiste uit de natuur naar binnen

Naast de sprekende kleuren van je kamerazalea kan je het decoratiestuk aanvullen met elementen uit de natuur. Haal wat sierappeltjes, pompoenen of dennenappels in huis via een lokale plantenhandel of kies ervoor om eens een rondje te maken doorheen een park of bos om leuke natuurelementen te verzamelen. Gebruik bijvoorbeeld een van volgende zaken om je kamerazalea’s te vergezellen op je tafel: gedroogde bladeren in rode, oranje of bruine kleuren, dennenappels, eikels, houten takjes, maar ook hele (okker)noten, bolsters of takken met rode besjes.

Breng alles samen met de juiste accessoires

Met een goede ondergrond en basis breng je alle elementen bij elkaar. Gebruik een stukje nepbont, vacht of een tafelloper om contrast in kleur en textuur te creëren. Kies een sierschaal om de de onderdelen van je tafeldecoratie samen te brengen, maar niet alles hoeft in deze schaal in te liggen. Geef je tafel meer organisch gevoel door een aantal accessoires rond de schaal te plaatsen. Werk het geheel af met kaarsen in herfstkleuren. Zo heb je een decoratiestuk dat voor lange tijd mooi blijft (check ook zeker de onderhoudstips voor je kamerazalea) en meteen je hele tafel en bij uitbreiding je ruimte gezellig aankleedt.