Azaleakwekerij Drieghe

De Gentse azalea: in 5 stappen van stekje tot plant

Deel 1 | De passie van de teler

Elegant wit, fleurig bont of dieprood, de Gentse azalea heeft een breed kleurenpalet en zet met gemak elke huiskamer in bloei.

Vanaf augustus tot eind mei kan je met volle teugen genieten van de bloemen van deze prachtige huiskamerplant. Voor een bloeiende azalea zijn jaren werk nodig. Dat maakt het extra speciaal. Hoe je de perfecte azalea kweekt, ontdek je hier.

De lange weg van een azalea

Stap 1: stekjes

Stekjes zijn takjes van een volwassen azalea die nog geen wortels hebben. In een serre van 25 graden worden ze per twee of per vier in een pot gestopt. Vervolgens worden de stekjes gedurende 6 à 8 weken afgedekt met een luchtdichte plastic folie. Het afdekken met plastic is nodig omdat de stekjes aanvankelijk geen wortels hebben. Het ontbreekt hen dus aan kracht om water op te nemen uit de grond. Onder de plastic folie ontstaat een vochtige omgeving die ervoor zorgt dat de plantjes water kunnen opnemen via de bladeren.

Azaleastekjes afgedekt met een luchtdichte plastic folie
In een serre van 25 graden worden ze per twee of per vier in een pot gestopt.

Stap 2: de azalea krijgt vorm

Eens de azalea wortels heeft, kan hij vanonder de folie gehaald worden. De plantjes worden nu in een andere serre geplaatst. Deze serre is niet verwarmd, maar wordt wel vorstvrij gehouden. In deze fase wordt de azalea in vorm gesneden (getopt).

Toppen van azalea
Azaleaproductie, een geautomatiseerd proces

Koop je een klein plantje? Dan is je azalea wellicht slechts 1 keer getopt. Koop je een grotere azalea, dan gaat die minstens twee keer door de handen van teler. Die zorgt er uiteindelijk voor dat je een mooie bolle plant krijgt. Per topbeurt krijgt de plant nieuwe zijtakken zodat de plant er mooi gevuld gaat uitzien.

Azaleaplantje na stekfase

Afhankelijk van de grootte van de plant kan deze fase enkele maanden tot enkele jaren duren. Zolang dit duurt, worden de planten via buizen die boven de azalea’s lopen geïrrigeerd.

Per topbeurt krijgt de plant nieuwe zijtakken zodat de plant er mooi gevuld gaat uitzien.

Stap 3: lekker groeien

Eens de azalea haar mooie vorm gekregen heeft, krijgt hij de tijd om verder te groeien. Is je plant groot genoeg, dan gaat de teler de groei stilleggen met een groeiregulator. Je plant heeft nu een mooie vorm en er zijn al bloemknopen. De bloemen zelf zijn nog in slaaptoestand.

Stap 4: om te bloeien moet het fris zijn

Veel azalea’s bloeien in de winter. Een azalea gaat namelijk bloeien na een koelere periode. Afhankelijk van de azaleasoort varieert de benodigde temperatuur voor de bloei. Maar let op, de azalea kan niet tegen vorst. Zet hem dus niet buiten in de winter.

Koop je een azalea in het voorjaar of in augustus, dan is het vaak te warm voor de bloei. De bloemknopen moeten nog gewekt worden. Daarom gaan telers de azalea’s vaak kunstmatig wekken. Dat gebeurt door de planten gedurende vier weken in een gekoelde ruimte te plaatsen bij ongeveer 7 graden.

Een azalea gaat bloeien na een koelere periode. Afhankelijk van de azaleasoort varieert de benodigde temperatuur voor de bloei.

Stap 5: klaar voor vertrek

Wanneer de planten voldoende rijp zijn en voldoende gekoeld werden, worden ze opnieuw in een verwarmde serre van ongeveer 20 graden geplaatst.  Deze keer wordt de serre ook extra verlicht en krijgen de planten langs onderaan water toegevoerd. De planten blijven hier nog 1 tot 3 weken om optimaal te kunnen bloeien.

Planten worden in een extra verlichte en verwarmde serre geplaatst waar ze nog 1 tot 3 weken optimaal bloeien.

Alle stapjes doorlopen? Dan is de plant klaar voor verkoop!

Azaleaplantjes klaar voor transport