Verzorging azalea

De Gentse azalea vraagt weinig verzorging. Azalea’s zijn gemakkelijke kamerplanten die weken bloeien met een minimum
aan zorg.

 

azalea_winkel.jpg

In de winkel

Je vindt de azalea van augustus tot mei in de winkel. Kies een azalea met gelijkmatige knoppen in de vorm van een kaars. Je moet de bloemkleur al kunnen zien. Planten waarvan de bloemknoppen nog niet ontloken zijn, vermijd je beter. Krullende blaadjes zijn geen goed teken. De blaadjes moeten min of meer horizontaal staan.
 

Waar zet je de azalea?

De azalea is niet kieskeurig, maar heeft graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser je haar zet, hoe langer ze bloeit. De azalea laat zich niet ontmoedigen door centrale verwarming of airconditioning. Al is het natuurlijk nooit een goed idee om planten vlak bij verwarmingselementen te zetten.
 

Gieten en bemesten

Geef niet te veel water, maar ook niet te weinig. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil, dan zit je goed. In de bloei heeft de Gentse azalea wel behoefte aan wat meer vocht. Maar let op, ze houdt niet van natte voeten: laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot. Geef ze af en toe een oppepkuur door haar onder te dompelen in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is. Laat daarna goed uitlekken. De azalea is niet ziektegevoelig. Bemesting is dus overbodig.
 

Zelf stekken

Een azalea zelf vermeerderen is een lastige klus die je beter overlaat aan professionals. Door de ideale omstandigheden van licht, temperatuur en plantenvoeding te creëren, bekomen de telers een bloeiende plant. Dit vereist veel ervaring en kennis van zaken. Elke soort heeft zijn specifieke behoeften.

 

Wat met je kamerazalea na de bloei?

Aangezien azalea’s houtachtige struiken zijn met een lange levensduur, is het overhouden van een azalea gedurende vele jaren mogelijk maar moeilijk. Indien je groene vingers hebt en graag de uitdaging aangaat kunnen na de bloei de verwelkte bloemen worden verwijderd. Plaats de azalea in een koele en lichte ruimte. Geef regelmatig water, maar zorg ervoor dat de azalea nooit langer dan een half uur met zijn voeten in het water staat.

 

Na de bloei kan de azalea wekelijks wat meststoffen gebruiken (nooit tijdens de bloei!). Rond 15 mei kan je de azalea buiten planten (met pot) in een goed drainerende grond, liefst met wat schaduw. Tijdens de meimaand overvloedig gieten en matig bemesten. Zodra er gevaar dreigt voor nachtvorst (oktober) wordt de azalea terug binnen genomen en plaats je hem op een koele en lichte plaats (bv. veranda).

 

Indien de pot te klein is geworden dien je de azalea te verpotten naar een grote pot. Gebruik hiervoor steeds turf (zure bodem) of bosgrond. Eens de bloemknoppen voldoende de gezwollen zijn kan de plant in de warmte worden geplaatst.