Graag een Gentse azalea? Soorten zijn er genoeg!

Soorten

Een plant met kleine bloempjes die maar een week bloeiden, dat was de eerste azalea. Soorten waren er niet veel. Dat is gelukkig anders nu. Door decennialange veredeling slaagden de telers erin tal van verbeteringen aan te brengen. Zo hebben azalea’s vandaag mooie, gevulde bloemen die wel 6 weken lang bloeien. Er bestaan intussen zo'n 150 variëteiten. We maken een onderscheid tussen commerciële variëteiten (Helmutt Vogel, Sachenstern, Kint, Thesla, ...) die je in de meeste verkooppunten vindt en de collector’s items die zeldzaam zijn.

 

azalea_japonica.jpg

Kamer- vs. buitenazalea

Er is een groot verschil tussen de kamerazalea (Azalea indica) en de buitenazalea (Azalea japonica). De buitenazalea is struikvormig en zetten we in de tuin. Een kamerazalea kan je in de zomer ook in een bloembak  zetten. Maar opgelet, ze verdraagt geen vorst.


Kamerazalea

Door de jaren heen heeft de kamerazalea (Azalea indica of Rhododendron simsii) zich ontwikkeld van een artisanaal gekweekte plant tot een echt staaltje van Vlaamse tuinbouw spitstechnologie. Daar waar vroeger (halfweg de 19e eeuw) het aanbod van bloeiende azalea's beperkt was tot de maand april, worden deze nu aangeboden van augustus tot mei (bijna jaar rond). Dit is mogelijk gemaakt door het vele veredelingswerk en een beter kennis van de teelt.

 

Tuinazalea

Wie kent die opvallende tuinbewoners die reeds vroeg in het voorjaar (afhankelijk van de soort varieert het bloeitijdstip van half maart tot eind mei) nu niet? Met hun plotse uitbundige bloei en hun opvallend felle kleuren weten ze de aandacht op te eisen.. De soort die het meest voorkomt in de handel is de bladverliezende azalea mollis (Rhododendron mollis). Deze bloeit prachtig op zijn kale takken en ontwikkelt pas na de bloei zijn blaadjes. Daarnaast is er ook nog de (grotendeels) bladhoudende Japanse azalea (Rhododendron obtusum).

 

Deze planten worden steeds potgekweekt te koop aangeboden en kunnen gedurende de hele winterperiode en tot in het late voorjaar aangeplant worden in de tuin. Hou er bij de aanplant rekening mee dat azalea's behoefte hebben aan een zure bodem (pH waarde tussen 4 en 6). Bij de aanplant is het dus nodig om de grond te vermengen met voldoende tuinturf of het plantgat op te vullen met sparrenbosgrond of een specifieke potgrond voor zuurminnende planten. Door hun specifieke wortelstructuur (weinig of geen haarworteltjes) wortelen tuinazalea's niet dieper dan 50 cm. Hierdoor kan het gebeuren dat de wortelkluit tijdens aanhoudende droge zomerperiodes af en toe grondig water moet krijgen.

 

Mits de nodige aandacht aan een goede bodemvoorbereiding en een plaatsje met voldoende licht, zal deze plant u jarenlang verrassen met zijn uitzonderlijk rijke voorjaarsbloei.


Indeling

Azalea’s worden ingedeeld in categorieën. Zo zijn er enkelbloemige cultivars voor wie het liever wat soberder heeft. Liefhebbers van een opvallendere look kunnen zich zeker vinden bij de rijkelijke dubbelbloemige varianten. Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt in kleur.  Je vindt de azalea in een eindeloze reeks van schakeringen. Van wit over roze, rood of paars… En er zijn zelfs meerkleurige soorten. Zoals een fijn roos bloempje met witte rand. Prachtig!

Mevrouw Gerard Kint wit_1024x768.jpg Otto_1024x672.jpg
Enkel
Dubbel


Speciale vormen

En dat is nog niet alles. De knowhow van de Gentse azaleatelers zorgde ook voor een brede waaier aan vormen en groottes. Naast de middelgrote azalea zijn er nog heel wat andere vormen verkrijgbaar: kleine baby-azalea’s, de iets grotere miniazalea, azalea’s op stam, bolronde azalea’s, piramidale azalea en supersize azalea's… Soorten genoeg! Vraag ernaar bij je verkooppunt.

azalea_parijs_klassiek (2).jpg azalea_parijs_klassiek (48).jpg

Azalea_interieur_klassiek (3).jpg

azalea_parijs_klassiek (8).jpg azalea_interieur_moderen (2).jpg


AIKO® azalea’s: een revolutie in de azaleawereld

Heel bijzonder zijn de AIKO® azalea’s. Met hun unieke, gevulde bloem die op een roos lijkt, geven ze een nieuwe dimensie aan de azalea. Ze zijn beschikbaar in rood, roze en wit en je herkent ze aan de zilvergrijze pot. Deze variëteit wordt geteeld door de leden van de Belgische telersvereniging Azanova.

Aiko_detail (2).jpg Aiko_detail (1).jpg Aiko_detail (3).jpg